İstiklâl Marşı'nın kabulünün 104. yılı okulumuzda düzenlenen tören ile kutlandı.

İstiklâl Marşı'nın kabulünün 104. yılı okulumuzda düzenlenen tören ile kutlandı.

12.03.2025 58

12 Mart 1921 tarihinde TBMM´de yapılan oylama sonucunda Mehmet Akif´in şiiri, İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. Mehmet Akif Ersoy, verilen 500 liralık ödülü "Ben bu şiiri para için yazmadım." diyerek Türk ordusuna bağışlamıştır. Mehmet Akif, İstiklal Marşı´nı kitabı Safahat´a niçin koydurmadığı sorulduğunda "O benim değil, milletimindir." cevabını vermiştir.

 

          Millî marşımız, milletimizin hiç değişmeyen bağımsızlık karakterinin yakın çağdaki büyük tezahürü olan ve Mustafa Kemal ATATÜRK önderliğinde gerçekleştirilen Kurtuluş Savaşı içinden çıkmıştır. Millî marşımız, Türk milletinin "medeniyet denilen tek dişi kalmış bir canavar" tarafından yok edilme  teşebbüslerine karşı verilmiş bir kavganın içinden doğmuştur. Onun için adı "İstiklal Marşı"dır.

 

   Mehmet Akif, son günlerinde, hasta yatağında yatarken kendisine İstiklal Marşı için "Acaba yeniden yazılsa daha iyi olmaz mı?" diye bir sual sorulmuş. Akif'in şu cevabı, bu marşın neyin destanı, neyin mahsulü olduğunu anlatacak bir vecizedir:

 

      "O şiir bir daha yazılamaz, onu ben de yazamam; onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. Allah, bir daha bu millete bir İstiklal Marşı yazdırmasın."

İstiklâl Marşı'nın kabulünün 104. yılı okulumuzda Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenimiz Onur CENGİZ ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenimiz Kübra AVŞAR öncülüğünde kutlanmıştır. Törende görev alan öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ederiz.

12-03-202512-03-202512-03-202512-03-2025